maandag, 05 april 2021
14:30
1

WEDSTRIJD: Jong AZ - FC Den Bosch

ZAANSTAD- Jong AZ krijgt op tweede paasdag bezoek uit Noord-Brabant. De ploeg van trainer Michel Vonk staat dan op het AFAS Trainingscomplex tegenover FC Den Bosch. De aftrap is maandag om 14:30 uur.

Vrijdag ging Jong AZ met 2-0 onderuit bij Helmond Sport. De thuisploeg kwam al na twee minuten op voorsprong en maakte na rust de tweede treffer. Daar ging echter wel een hinderlijke buitenspelsituatie aan vooraf.

Overwinning
FC Den Bosch boekte dezelfde dag een overwinning. In eigen huis was de ploeg van trainer Jack de Gier met 1-0 te sterk voor TOP Oss. Jizz Hornkamp benutte diep in extra tijd een strafschop.

Hornkamp
Hornkamp speelde in het seizoen 2014/2015 in de AZ Jeugdopleiding. De aanvaller vertrok een jaar later naar sc Heerenveen. Sinds 2019 is hij actief in de Hertogstad. De oud-AZ'er is met dertien goals de huidige topscorer van FC Den Bosch.

Eén plaats hoger
FC Den Bosch bezet de laatste plaats in de competitie. Met vijf zeges, acht remises en achttien nederlagen behaalden ze 23 punten. Jong AZ staat één plaats hoger, met drie punten meer.

Eerste van 2021
Op 11 januari stonden Jong AZ en Den Bosch ook tegenover elkaar. In stadion De Vliert zette Paco van Moorsel de Bosschenaren op voorsprong, maar zorgden Håkon Evjen en Jelle Duin voor de eerste zege van 2021: 1-2.

Rentree Duin
Duin maakte in dat duel zijn rentree bij Jong AZ na een verhuur aan MVV Maastricht. De spits was direct belangrijk met een assist en de winnende goal. Het leverde hem een plek op in het Team van de Week van de Keuken Kampioen Divisie. Tevens werd hij verkozen tot Speler van de Week.

Zeven keer eerder
Jong AZ en FC Den Bosch stonden zeven keer eerder tegenover elkaar. Beide ploegen wonnen twee keer, driemaal bleef het gelijk.

Arbiter
De wedstrijd staat maandag onder leiding van Jannick van der Laan. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Remco Miedema en Luc de Koning. Sven Spaan is aangesteld als vierde official.

Live
Jong AZ - FC Den Bosch is te volgen via het Twitter-account van AZ en het schakelprogramma op ESPN.

FC Dordrecht
Maandag 12 april neemt Jong AZ het op tegen FC Dordrecht. Het duel op het AFAS Trainingscomplex begint om 20:00 uur.

Roda JC - Almere City FC

ZAANSTAD- Jong AZ heeft maandag FC Den Bosch verslagen. Op het AFAS Trainingscomplex zorgde Håkon Evjen voor een Alkmaarse voorsprong, maar kwamen de Bosschenaren na rust langszij. In blessuretijd benutte Tijjani Reijnders een strafschop en stelde daarmee de zege veilig: 2-1.

Het initiatief kwam in de eerste helft direct van Jong AZ, dat na acht minuten de eerste serieuze kans kreeg. Zakaria Aboukhlal werd vrijgespeeld op de linkerflank en nam het doel van Wouter van der Steen onder vuur. De goalie redde, waarna de rebound van Jelle Duin van de lijn werd gehaald.

In botsing
In de 37e minuut dacht Mo Taabouni de thuisploeg op voorsprong te zetten. Scheidsrechter Jannick van der Laan floot echter voor een Bossche vrije trap, doordat Duin even eerder in botsing kwam met een verdediger. Eerder waren ook Evjen en Aboukhlal nog dicht bij een goal.

Evjen
Vlak voor rust kwam Jong AZ alsnog aan de leiding. Een lage voorzet van Aboukhlal kwam bij Yukinari Sugawara, die op de paal schoot. De rebound was voor Evjen: 1-0.

Over en weer
Na de pauze ontstonden er kansen over en weer. Jorn Berkhout schoot van dichtbij op Van der Steen, waarna Romano Postema aan de overzijde de paal trof. Ook oud-AZ’er Jizz Hornkamp zorgde voor veel gevaar met een geblokt schot, een kopbal op de lat en een gemiste volley.

Heft in handen
In de 68e minuut kwam Den Bosch langszij. Lorenzo Fonseca kopte raak uit een hoekschop: 1-1. Vrijwel direct na de tegengoal nam Jong AZ het heft weer in handen. Aboukhlal, Reijnders en Yukinari Sugawara kregen goede kansen, maar Van der Steen stond in de weg.

Winnaar in extremis
Het paasduel stevende af op een remise, maar Jong AZ mocht zich in extremis alsnog de winnaar noemen. De Alkmaarders kregen in blessuretijd een strafschop – de eerste van dit seizoen – en die werd benut door Reijnders: 2-1.

Vonk: 'Lastige wedstrijd'
"We zijn uiteraard blij met de overwinning", vertelde trainer Michel Vonk. "Het was een lastige wedstrijd waarin we met sneeuwval en harde wind te maken hadden. Het duurde even voordat we de wedstrijd naar ons toe trokken en in de tweede helft kenden we een lastige fase. Daarin scoorde FC Den Bosch terecht de gelijkmaker. Het is mooi dat we na de 1-1 onze ruggen rechtten en naarstig op zoek gingen naar de overwinning. Uiteindelijk kregen we een strafschop door een goede actie van Tijjani (Reijnders, red.), die hij daarna zelf benutte."