vrijdag, 26 februari 2021
21:00
1

WEDSTRIJD: De Graafschap - Jong AZ

ZAANSTAD- Jong AZ wacht vrijdag een bezoek aan De Vijverberg. Daar treft de formatie van Michel Vonk in De Graafschap de nummer twee van de competitie, waartegen eerder dit seizoen een recordzege werd geboekt. De aftrap is om 21:00 uur.

De beloften gingen maandag onderuit tegen Go Ahead Eagles. Op het AFAS Trainingscomplex kwamen The Eagles met een strafschop op voorsprong, waarna zij na rust nog twee keer scoorden: 0-3.

Runner-up
De Graafschap boekte zondag op bezoek bij NEC zijn achttiende competitiezege van het seizoen. In het Goffertstadion werd het 1-2 door treffers van Daryl van Mieghem en Ted van de Pavert. De ploeg van trainer Mike Snoei is de runner-up van de competitie en staat vier punten achter koploper SC Cambuur.

Seuntjens
De Graafschap-aanvaller Ralf Seuntjens is de oudere broer van voormalig AZ’er Mats Seuntjens. De 28-jarige Bredanaar speelde van 2016 tot en met 2019 in Alkmaar. Daarna vertrok hij naar het Turkse Gençlerbirliği SK en speelt sinds deze zomer voor Fortuna Sittard.

De Boer
AZ’er Rody de Boer is dit seizoen verhuurd aan de blauw-witten. De 23-jarige sluitpost heeft een vaste basisplaats in Doetinchem.

Middenbeemster
Toine van Huizen speelde van 2007 tot 2012 voor AZ. De verdediger uit Middenbeemster doorliep de AZ Jeugdopleiding en maakte één jaar deel uit van het eerste elftal. Tot minuten in de hoofdmacht kwam het niet. Hij verruilde AZ voor Sparta Rotterdam en tekende vorig jaar bij De Graafschap.

Platje en Leemans
De Superboeren versterkten zich de afgelopen transferperiode met Melvin Platje en Clint Leemans. Beiden worden tot het einde van het seizoen gehuurd. Platje komt over van het Indonesische Bali United, Leemans van PEC Zwolle. Sven Blummel liet De Graafschap achter zich. Hij wordt verhuurd aan MVV Maastricht en na dit seizoen definitief overgenomen.

Historische wedstrijd
De laatste keer dat Jong AZ en De Graafschap tegenover elkaar stonden werd het een historische wedstrijd. De Alkmaarders wonnen in eigen huis met liefst 7-3. Jong AZ scoorde niet eerder zo vaak in een betaald voetbal-duel.

Zeven goals
Door doelpunten van Mo Taabouni (2x), Zakaria Aboukhlal, Thijs Oosting en Håkon Evjen stond het halverwege al 5-1. Na rust schroefden Tijjani Reijnders en Aboukhlal het aantal op naar zeven.

Profdebuut
Emir Biberoğlu maakte tegen De Graafschap zijn profdebuut. Hij kwam in de laatste minuten als vervanger van Aboukhlal. Tijs Velthuis stond voor het eerst in de basis bij Jong AZ.

In balans
De onderlinge resultaten van eerdere wedstrijden zijn in balans. Zowel Jong AZ als De Graafschap wonnen twee keer en één keer bleef het gelijk.

Arbiter
De Graafschap - Jong AZ staat vrijdag onder leiding van Richard Martens. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Don Frijn en Jordi Been. Boyd van Kommer is aangesteld als vierde official.

Live
De wedstrijd is te volgen via het Twitter-account van AZ en live te zien op ESPN 4.

NAC Breda
Maandag 8 maart speelt Jong AZ in eigen huis tegen NAC Breda. Het duel op het AFAS Trainingscomplex begint om 21:00 uur.

NAC Breda - TOP Oss

DOETINCHEM- Jong AZ heeft vrijdag een punt gepakt op bezoek bij De Graafschap. De Superboeren kwamen vlak voor rust op voorsprong, maar in de slotfase kopte Tijs Velthuis de Alkmaarders langszij: 1-1.

De eerste kansen waren voor de thuisploeg. Daryl van Mieghem volleerde bij de tweede paal een voorzet ruim over en Jordy Tutuarima zag zijn dreigende schot geblokt worden door de Jong AZ-defensie.

Snoeihard schot
Aan de overzijde probeerde Mo Taabouni het van randje zestien, AZ-huurling Rody de Boer redde eenvoudig. Bij een vrije trap van Peer Koopmeiners had de goalie meer moeite, maar hij kreeg zijn vuisten achter het snoeiharde schot.

Op voorsprong
Kansen waren spaarzaam in het eerste bedrijf, maar vlak voor de pauze kwam De Graafschap op voorsprong. Van Mieghem probeerde het van afstand en verraste daarmee Beau Reus: 1-0.

Hoog over
Na de thee drong De Graafschap verder aan. Een inzet van Clint Leemans werd gepakt door Reus, waarna Jesse Schuurman van dichtbij naast schoot. Kenzo Goudmijn had daarna de gelijkmaker op zijn schoen. Na goed terugleggen van Koopmeiners schoot hij hoog over.

Konings en Leemans
Rond de zestigste minuut kregen de Doetinchemmers nog wat goede kansen. Joey Konings zag zijn schot in de korte hoek gekeerd worden door Reus, waarna Leemans over mikte.

Hoofd van Velthuis
In de 79e minuut was het plots Jong AZ dat scoorde. Koopmeiners legde aan voor een vrije trap en vond het hoofd van Tijs Velthuis. De centrumverdediger maakte daarmee zijn eerste goal in het betaald voetbal.

Punt op zak
De beloften waren in de slotfase nog meermaals dreigend. Zo kwam Taabouni tot een aardig schot en zette ook invaller Richonell Margaret de thuisploeg aan het werk met een gevaarlijke dribbel. De score bleef in balans, waardoor Jong AZ met één punt op zak terugkeerde naar Zaanstad.

Velthuis: ‘Ons mannetje gestaan’
“Het was een zware en vooral heel fysieke wedstrijd”, vertelde Velthuis. “Vooraf wisten we op welke manier De Graafschap ging spelen en daar zijn we goed mee omgegaan. We gingen de duels aan en hebben daarin ons mannetje gestaan. Het is niet de manier hoe wij normaal gesproken spelen, maar we mogen als team trots zijn op dit punt. Ook ben ik blij met mijn eerste profgoal. De bal werd hard voorgegeven en ik stond aardig vrij. Genieten."