AZ onderuit in Kralingen

Gepubliceerd op 15 mei 19, 21:19

ROTTERDAM- AZ is er niet in geslaagd de winst op PSV een passend vervolg te geven. In Kralingen was Excelsior woensdagavond met 4-2 te sterk tijdens het laatste duel onder leiding van John van den Brom.

Voor het laatste Eredivisie-duel van het seizoen voerde Van den Brom noodgedwongen een aantal wijzigingen in de basiself door. Owen Wijndal begon in plaats van de niet fitte Thomas Ouwejan. Stijn Wuytens begon centraal achterin, waardoor Teun Koopmeiners doorschoof naar het middenveld, waar hij de plek van de eveneens niet fitte Adam Maher innam. Guus Til ontbrak vanwege een schorsing.

1-0 Excelsior
De eerste fase van de wedstrijd begon tam. Tot grote kansen kwam het tot de 22e minuut dan ook niet. Toen stoomde Hervé Matthys vanaf links op en gaf de bal voor. Marco Bizot redde in eerste instantie op het schot van Ali Messaoud en de daaropvolgende kans voor spits Elias Már Ómarsson, maar de derde inzet van Jeffry Fortes kon hij niet keren: 1-0.

Afstandschot
In de 28e minuut was de eerste echte kans voor AZ. Damen stopte het schot van Koopmeiners. Acht minuten later was het wel raak. Het afstandschot van dezelfde middenvelder ging via de binnenkant van de paal in het doel: 1-1.

Kansen AZ
Na de gelijkmaker waren de kansen voor AZ. In de 43e minuut kregen de Alkmaarders een corner. Via Calvin Stengs belandde de bal bij Koopmeiners. Bij de eerste paal werkte hij echter net over. Een minuut later schoot Mats Seuntjens van afstand, maar hij zag zijn schot door Damen gekeerd worden.

Eigen goal
De tweede helft was pas zes minuten oud, of Excelsior kwam opnieuw op voorsprong. Messaoud gaf hoog voor en zag hoe invaller Ricardo van Rhijn de bal bij de tweede paal ongelukkig achter zijn eigen doelman werkte: 2-1.

Penalty
In de 60e minuut bouwde Excelsior de voorsprong verder uit. Het schot van afstand van Jerdy Schouten belandde op de arm van Albert Gudmundsson. Scheidsrechter Dennis Higler wees naar de stip waarna Luigi Bruins mocht aanleggen voor de penalty. Zijn schot eindigde in de rechterbovenhoek, buiten het bereik van Bizot: 3-1.

Ómarsson
Hierna zette Excelsior opnieuw aan. Waar de AZ-keeper in de 65e minuut redding bracht op een knal van Ómarsson, was het een minuut later wél raak voor de IJslandse spits. Na een voorzet van Bruins kopte hij de 4-1 binnen.

Johnsen 4-2
AZ deed in de 70e minuut wat terug. Invaller Bjørn Johnsen schoot de bal achter Damen na een corner van Stengs. In de slotfase creëerde AZ via Stengs en Johnsen nog aardige kansen, maar de schoten van beide aanvallers vlogen over het doel van Damen.

Debuut Goudmijn
Onlangs een pijnlijke nederlaag, betekende de wedstrijd in Rotterdam ook het debuut van Kenzo Goudmijn. De 17-jarige middenvelder van Jong AZ kwam in de laatste tien minuten in het veld voor Fredrik Midtsjø. Jeugdexponent Goudmijn won onlangs in de Keuken Kampioen Divisie een Bronzen Kampioensschild voor Beste Talent van de vierde periode.

Europa League
AZ eindigt het seizoen 2018-2019 met 58 punten op de vierde plaats in de Eredivisie. Die plek geeft recht op de tweede voorrondes van de Europa League. Hierin treedt AZ aan met Arne Slot als nieuwe trainer. Voor Van den Brom was het treffen met Excelsior zijn laatste optreden als hoofdcoach. Hij vertrekt naar FC Utrecht.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Excelsior - AZ 4-2 (1-1)
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Stijn Wuytens (46. Ricardo van Rhijn), Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø (81. Kenzo Goudmijn), Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (64. Bjørn Johnsen), Calvin Stengs, Mats Seuntjens, Oussama Idrissi.
Opstelling Excelsior: Alessandro Damen; Siebe Horemans, Jurgen Mattheij, Thomas Oude Kotte, Hervé Matthys; Dogucan Haspolat, Ali Messaoud (57. Dennis Eckert), Jerdy Schouten (65. Marcus Edwards); Jeffry Fortes, Elias Már Ómarsson (83. Robin van der Meer), Luigi Bruins.

Scoreverloop: 22. Fortes 1-0, 30. Koopmeiners 1-1, 51. Van Rhijn (e.d.) 2-1, 60. Bruins (pen.) 3-1, 66. Ómarsson 4-1, 70. Johnsen 4-2.
Gele kaarten: Mattheij (Excelsior).