AZ onderuit in De Kuip

Gepubliceerd op 20 april 19, 22:39

ROTTERDAM- AZ is er zaterdagavond niet in geslaagd om de strijd om plek drie nieuw leven in te blazen. De ploeg van John van den Brom ging na een 0-1 ruststand met 2-1 onderuit in De Kuip.

Voor het duel met Feyenoord kreeg Albert Gudmundsson een basisplaats van Van den Brom. Dit ging ten koste van Oussama Idrissi. Fredrik Midtsjø haakte in de warming-up geblesseerd af. Hij werd achterin vervangen door Stijn Wuytens, waardoor Teun Koopmeiners doorschoof naar het middenveld.

Openingsfase
De eerste echte grote kans van de wedstrijd was voor Feyenoord in de 17e minuut. Het schot van Robin van Persie werd knap van de doellijn gehaald door rechtsback Jonas Svensson. Even hierna was er een mogelijkheid voor AZ. Spits Seuntjens kapte, draaide en schoot, maar zijn schot ging langs het doel van Kenneth Vermeer.

Sterker Feyenoord
Naarmate de eerste helft vorderde werd Feyenoord sterker. In de 26e minuut belandde het schot van Robin van Persie in de handen van Bizot, waarna de AZ-keeper ook redding bracht op een harde knal van Sam Larsson. Uit de hoekschop die hierop volgde kopte Van Persie voorlangs.

Seuntjens
Toch was het in de 37e minuut AZ dat op voorsprong kwam. Adam Maher gaf vanaf rechts voor op Seuntjens die de bal via zijn onderrug achter Vermeer werkte: 0-1. In de opbouw naar deze goal gaf AZ vijftien passes. Het hoogste aantal voor de Alkmaarse formatie dit seizoen in de Eredivisie.

Gelijkmaker
Na rust begon Feyenoord feller. Dit resulteerde in de 51e minuut in een knap afstandsschot van linksback Tyrell Malacia wat de gelijkmaker  voor de thuisclub betekende: 1-1. Dit was voor Feyenoord de aanzet tot een offensief, waarbij de druk op het AZ-doel steeds verder werd opgevoerd. In de 60e minuut eindigde een voorzet van Berghuis via Van Persie en een Alkmaars been naast het doel. Een schot van diezelfde oud-AZ’er ging in de 65e minuut over.

Van Persie
Feyenoord beloonde de kansen in de 68e minuut met een tweede treffer. Een voorzet van invaller Jeremiah St. Juste werd bij de eerste paal ingeschoten door Van Persie: 2-1. Gelijk hierop volgde tevens een gevaarlijk schot van de Zweedse Larsson.

Alles op de aanval
AZ zette in de slotfase alles op de aanval. Zelfs Ron Vlaar bevond zich op een gegeven moment voorin. Echter kwam het, ondanks meerdere corners, niet tot grote kansen voor de Alkmaarders.

Vierde plaats
Met het verlies in De Kuip bedraagt de achterstand van AZ op Feyenoord nu zeven punten. De club uit Alkmaar moet nu de vierde plaats zien veilig te stellen. Heracles, de tegenstander van dinsdag in het thuisduel, volgt AZ nu op vier punten na hun winst van vrijdag op sc Heerenveen (2-1).

Rentree Boadu
Ondanks de nederlaag van AZ was er ook positief nieuws voor het team van Van den Brom: aanvaller Myron Boadu maakte na zeven maanden blessureleed zijn rentree. Tegen de dezelfde tegenstander als waar hij in september in het AFAS Stadion van het veld ging met een enkelblessure.