AZ in de media (NAC Breda - AZ)

Gepubliceerd op 19 december 11, 00:00
ALKMAAR- AZ sloot de goede eerste helft van de competitie zondag af met een kater. In Breda werd in de slotminuut met 2-1 verloren van NAC Breda. De voorsprong van de koploper uit Alkmaar op PSV bedraagt nu nog één punt. Lees alle verslagen in de rubriek AZ in de media.

Van onze verslaggever Poul Annema
Breda- Als vervanger van de geschorste Jens Janse mocht Milano Koenders zondag bij NAC aantreden tegen zijn feitelijke werkgever AZ. 'Dat beschouw ik niet als een speciale wedstrijd', had hij vooraf zonder emotie gezegd.

Maar toen hij het Rat Verlegh-stadion, één minuut voor het einde, met zijn winnende treffer bijkans van vreugde liet ontploffen draafde de AZ-huurling, in zijn hemd en met het shirt in de hand, als op hol geslagen over het gras. 'Prachtig toch om zo van je oude club te winnen', kraaide hij bij zijn moment van glorie.

Wat op grond van het wedstrijdbeeld niet voor mogelijk werd gehouden, gebeurde toch in de bizarre ontknoping van het door AZ volledig gedicteerde duel. De in de slotweken van de competitie toch al zo gepijnigde winterkampioen liep opnieuw een fikse schram op, niet alleen door een speler die in al die jaren dat hij in Alkmaar speelde nog nooit een competitietreffer maakte, maar ook nog eens door een tegenstander die deze middag niet in het stuk voorkwam en bofte dat AZ bij zijn overwicht erg slordig was in de afwerking.

Trainer John Karelse van NAC sloot zich even af van het vreugdegehuil met zijn conclusie: 'AZ was een klasse beter dan NAC, daarom verdienden we deze zege eigenlijk niet.' Het was waar dat AZ heerste, zoals het ook klopte dat het zijn soevereiniteit ten slotte niet in de uitslag tot uitdrukking wist te brengen.'En het is een oude voetbalwet', betoogde aanvoerder Niklas Moisander van AZ naderhand 'Als jij bij zoveel verschil niet scoort dan doet de tegenstander dat uiteindelijk wel.'

De eerlijkheid gebood Karelse om vast te stellen dat de winstpunten hem, desondanks, heel goed smaakten. 'We hebben niet denderend gespeeld, maar wel gewonnen.' Hij had meer lef van zijn ploeg verwacht, maar zij werd vanaf de eerste minuut teruggedrongen. AZ had meer inhoud, kwaliteit en toonde ook meer beleving; van al zijn mogelijkheden in dit duel kreeg het de beste 20 minuten na rust via Brett Holman. De Australische linkerspits schoot eerst voor een leeg doel naast en miste vervolgens oog in oog met doelman Ten Rouwelaar door adequaat ingrijpen van de Bredase keeper.

In het Rat Verlegh-stadion groeit NAC bijna gebruikelijk boven zichzelf uit. Van de 21 punten die de ploeg veroverde, behaalde het er 17 in eigen stadion. Met voetbal vol hartstocht meestal. Maar AZ temde de thuisclub in zijn eigen stijl; met sterk positiespel, veel dynamiek vanaf het middenveld en ongebreidelde inzet.

Zonder de zieke Roy Beerens miste AZ weliswaar zijn impulsen van de rechtervleugel, waardoor het meeste gevaar kwam van de opkomende linkervleugelverdediger Simon Poulsen. Jozy Altidore had in de punt van de aanval zijn dag niet en ook de verder goed spelende Maher en Benschop waren bepaald ongelukkig bij hun doelpogingen. Volledig tegen de verhouding in nam NAC na een half uur spelen de leiding, na een misser ven Etiënne Reijnen, die bij een voorzet van Koenders de bal voor de voeten van Lurling kopte. De geslepen NAC-spits kapte vervolgens Reijnen uit en stifte de bal met veel gevoel over doelman Esteban: 1-0.

Pas in de laatste minuut van de eerste helft kwam AZ langszij doordat Holman een door Elm genomen corner inschoot: 1-1. Met de komst van Omar Bayram en Alex Schalk probeerde NAC na rust het initiatief terug te winnen. Vergeefs, want AZ domineerde in alle opzichten, al leidde de vervanging van Altidore door Lewis niet tot meer slagvaardigheid.

Naast Holman deed ook Benschop als centrumspits twee knappe schietpogingen, maar doelman Ten Rouwelaar hield zijn ploeg overeind bij de Alkmaarse druk, die tenslotte brak toen Milan Koenders met zijn winnend doelpunt het mooiste moment uit zijn carrière beleefde.

BREDA Terecht wilde Gertjan Verbeek zijn goede gevoel over de eerste competitiehelft met AZ niet laten verknallen door de onterechte nederlaag bij NAC. Wat niet wegnam dat hij het 2-1 verlies in het Rat Verlegh Stadion als een grote teleurstelling ervaarde. ,,Op alle fronten ben je de betere; alleen vergeet je het voortijdig te beslissen. Dat gebeurt één of twee keer in een seizoen, maar voetballend haalden we ons niveau en daar hou je aan vast. En woensdag kunnen we onszelf nog een goed gevoel bezorgen door Ajax uit te schakelen voor de KNVB beker.

Neemt niet weg dat de concurrentie in de competitie eindelijk weer bloed ruikt bij de Alkmaarders. Door een dramatische decembermaand. Tot 4 december leed AZ één nederlaag (FC Twente uit) en speelde het eenmaal gelijk (Ajax uit) en daar kwamen in de laatste maand van 2011 twee nederlagen (Heerenveen en NAC) en een gelijkspel (Excelsior) bij. Zo is de voorsprong op eerste concurrent PSV geslonken tot 1 punt. Het kampioenschap ligt dus weer helemaal open.

AZ oogt in december niet minder dan daarvoor, maar de afwerking laat te wensen over. Ook in Breda waar vooral Brett Holman synoniem stond voor het spel van AZ. De Australi er speelde een goede wedstrijd, scoorde na een corner met het laatste balcontact van de eerste helft 1-1, maar miste daarnaast ook drie opgelegde kansen. Terwijl die in de 62e minuut niet te missen leek. Invaller Fernando Lewis kwam met een uitstekende voorzet, die Holman bij de tweede paal moest intikken. Op onwaarschijnlijke wijze verdween de niet te missen kans naast het lege doel.

AZ heeft gewoon een goed team en zal sowieso lang blijven meedoen om de titel en zeker om een plaats in de voorronde van de Champions League. Helemaal omdat de clubleiding verwacht dat Simon Poulsen en Holman hun contract tot medio 2012 gaan uitdienen. ,,Niemand heeft zich nog gemeld , aldus algemeen directeur Toon Gerbrands, die bevestigt dat de financi ele situatie bij AZ inmiddels dusdanig is verbeterd dat de club niet verplicht is te verkopen. Eigenlijk zou AZ juist moeten kopen op weg naar de landstitel, maar een dergelijke bedrijfsstrategie houden ze er niet op na in Alkmaar. Toch mist Verbeek in zijn ploeg iemand met extra aanvallende kwaliteiten, die garant staat voor doelpunten. Jozy Altidore, de Amerikaan is dat in ieder geval niet. Met een koele bomber zou NAC gisteren geen schijn van kans hebben gemaakt. Weliswaar moest doelman Esteban bij het eerste Brabantse gevaar vissen - doelpunt Anthony Lurling na twee geweldige kapbewegingen en een stift - voor het overige stond de Costaricaan vooral te koukleumen.

Daarom kwam de nederlaag in de extra tijd van de tweede helft als donderslag bij heldere hemel. ,,Etienne Reijnen verlaat zijn zone en kopt de bal ongewild door voor de voeten van Milano Koenders, die onberispelijk raak schiet , analyseerde Verbeek koel. ,,Op stilstaande situaties wordt door ons, en door anderen veel getraind en dan kan het weleens fout gaan. Zelfs als je de hele wedstrijd domineert.

Tegen die klap liep AZ dus op in Breda. De geluiden al zou de ontmoeting van donderdag tegen Metalist Charkov nog in de benen zitten, sloegen kant nog wal. AZ oogde allerminst vermoeid, NAC uit spreekt tot de verbeelding en met Heerenveen-PSV later op de middag kon de winterkampioen zelfs verder uitlopen. Omdat het toch fout ging, dreigt AZ na de eerste ontmoeting in 2012 thuis tegen Ajax op 20 januari weleens koploper af te zijn. Alhoewel PSV die middag op bezoek gaat bij FC Utrecht.

Door- Fokko Ebbens
Breda- Het succes van koploper AZ laat zich vangen in vele individuele succesverhalen. Denk aan Adam Maher, creatief toptalent. Aan Brett Holman, loopwonder. Aan Rasmus Elm, koning van de vrije trap. Aan Pontus Wernbloom, noeste werker. Aan Roy Beerens, opgeleefde vleugelflitser.

Aan Gertjan Verbeek, innovatieve hoofdtrainer. En zelfs aan Toon Gerbrands, organisatorisch brein. Zij vinden elkaar in een elftal dat de eredivisie de laatste maanden heeft gedomineerd met het beste voetbal dat Nederland rijk is. Maar ondanks die individuele succesjes is het de ogenschijnlijk onopvallende achterhoede die de voorwaarden voor dat verzorgde positiespel creëert. Met een belangrijke rol voor beide vleugelverdedigers: Etiënne Reijnen en Simon Poulsen. Reijnen legt uit: 'Verbeek wil in balbezit altijd een verdediger in het middenveld krijgen. Vaak is dat een back, maar het kan ook een centrale verdediger zijn. Veelal zie je dat een verdediger het middenveld indribbelt, maar bij AZ zie je dat-ie er al staat. Daardoor verloopt de opbouw vrijwel altijd met drie man. Het is volgens mij een van de krachten van dit AZ. Tegenstanders hebben het hier vaak moeilijk mee.'

NAC is één van die tegenstanders. Uit angst voor het positiespel van AZ graaft de thuisploeg zich in op eigen helft. Succesvol is die tactiek niet. Het is AZ dat excelleert in de schaarse ruimtes die ontstaan. Keer op keer zijn het de verdedigers van de Alkmaarders die het middenveld van NAC bestoken met loopacties in de diepte. De aanvallende intenties van de twee vleugelspelers zijn een logisch gevolg van de ontwikkeling die beide voetballers hebben doorgemaakt. Poulsen (27) werd ooit door AZ overgenomen als buitenspeler. Het was Louis van Gaal die hem in het kampioensjaar van AZ voorzichtig omschoolde tot linksback. Nu weet hij niet beter. Zijn positie in de defensie leidde hem zelfs naar het Deense nationale elftal. 'Ik voel me meer back dan aanvaller.'

Reijnen (24) kent een andere voorgeschiedenis. AZ pikte hem een klein jaar geleden als centrale verdediger op bij eerstedivisionist FC Zwolle. De blessure van Dirk Marcellis - eerder dit seizoen - betekende zijn entree in de basis van de Alkmaarders. 'De eerste wedstrijd was het lastig, moest ik wennen aan deze nieuwe positie. Maar je zou toch gek zijn als je die niet probeert te pakken?' Beide vleugelverdedigers vullen hun positie op een andere manier in. Poulsen is de man van de rush langs de zijlijn en de voorzet vanaf de achterlijn. Reijnen schuift bedachtzamer in en moet het vooral van zijn passing hebben. Al stond hij afgelopen donderdag - in het Europa League-duel tegen Metalist Kharkiv - met een voorzet vanaf de achterlijn wel aan de basis van het doelpunt van Maher. Hij lacht om zijn eigen ontwikkeling. 'Ik heb er wel een paar longen bijgekregen, ja.'

Met de spelopvatting van Verbeek is het ook geen straf om als vleugelverdediger te spelen, stelt Poulsen. Hij geniet van de wijze waarop hij en zijn teamgenoten wedstrijd na wedstrijd domineren. 'Zo gaat er het meeste dreiging van mij uit. Komt omdat we zo veel in balbezit zijn. Anders zou het voor mij ook lastiger zijn.' Opbouw De aanvallende intenties van AZ komen ook tot uiting in de scouting van de club. Reijnen fungeerde in Zwolle als een centrale verdediger die het vooral moest hebben van zijn opbouwende kwaliteiten. 'En daarom ben ik gescout door AZ', vertelt hij. 'Met Simon, Niklas (Moisander, red.), Nick (Viergever,red.) en mij hebben we allemaal 'voetballers' achterin staan. We hebben geen voorstopper die alle ballen naar voren roeit. Dat is wel gaaf om te zien.' Die speelwijze brengt ook risico's met zich mee. Omdat AZ regelmatig met veel spelers voor de bal speelt, oogt het elftal in de omschakeling af en toe kwetsbaar.

Poulsen: 'Maar Verbeek besteedt heel veel aandacht aan de organisatie achterin. Er moeten altijd drie spelers achter blijven. Dat doen we goed. We krijgen weinig doelpunten tegen.' Vijftien om precies te zijn. Geen eredivisionist incasseerde minder tegentreffers. Afwerking Met zijn aanvallende filosofie creëert AZ ook tegen NAC voldoende kansen. Maar het is de thuisploeg die tegen de verhoudingen in aan het langste eind trekt. Waar de Alkmaarders falen in de afwerking, daar springt NAC uiterst effectief om met twee mogelijkheden (2-1). Het was de derde nederlaag van het seizoen. Dat deed Verbeek pijn.

Maar hij had opnieuw een geheel gezien dat voetballend superieur was. Dat stelde hem gerust. Want die kwaliteit heeft na zeventien competitiewedstrijden geresulteerd in de verdiende koppositie.

BREDA - Koploper AZ heeft ook in de laatste competitiewedstrijd van het jaar punten verspeeld. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek ging zondag bij NAC Breda met 2-1 onderuit. In december haalde de stagnerende lijstaanvoerder slechts vier punten uit vier competitieduels.

AZ trad met drie wijzigingen aan in vergelijking met de voorgaande thuiswedstrijd tegen Metalist Charkov (1-1) voor de Europa League. Charlison Benschop verving voorin de zieke Roy Beerens, Ragnar Klavan nam achterin de plaats in van de gepasseerde Nick Viergever.

Vleugelspits Brett Holman, donderdag nog invaller wegens een lichte blessure, was ten koste van Johann Berg Gudmundsson weer basisspeler. AZ was vanaf de eerste minuut de betere ploeg in Breda. De soepel combinerende brigade van Verbeek verzuimde evenwel het technische surplus in de stand uit te drukken. Te vaak ging het mis in de eindfase van een vloeiende aanval, meestal met spelmaker Adam Maher en gangmaker Holman in een hoofdrol.

Af en toe liet het behoudende NAC zich gelden. Zoals na ruim een half uur, toen Anthony Lurling een foutje van Etiënne Reijnen afstrafte met een meesterlijk boogballetje over doelman Esteban Alvarado, 1-0. Het was feitelijk de enige kans voor de thuisploeg voor de rust. Bij AZ waren Benschop (redding doelman Jelle ten Rouwelaar), Rasmus Elm (paal) en Simon Poulsen (opnieuw Ten Rouwelaar) in de eerste helft dicht bij een doelpunt. Op slag van rust kwam Holman met een perfecte voetbeweging uit een hoekschop alsnog tot scoren, 1-1. Er werd niet eens meer afgetrapt.

Met Alex Schalk en Ömer Bayram (voor Florian Jozefzoon en Santi Kolk) hoopte NAC-trainer John Karelse na de pauze op meer aanvalskracht in zijn ploeg. AZ, met competitiedebutant Fernando Lewis voor Jozy Altidore, bleef evenwel de wedstrijd domineren. Holman verzuimde in een riante positie, vlak voor het doel met Ten Rouwelaar uit positie, zijn ploeg op voorsprong te brengen.

De Australiër liet in de 72e minuut nog een grote kans liggen (ingreep Ten Rouwelaar). Uitgerekend Milano Koenders, de huurling van AZ, velde het verrassende vonnis in de laatste minuut van de normale speeltijd.

NAC Breda heeft AZ een vervelende middag bezorgd. De Alkmaarders zagen in de laatste minuut hoe huurling Milano Koenders voor zijn huidige ploeg de wedstrijd besliste (2-1).

Op 25 september 2005 won NAC voor de laatste keer in de competitie in eigen huis van de Alkmaarders. Dat de ploeg na een half uur op voorsprong kwam tegen de koploper was verrassend. De wijze waarop het doelpunt viel was van grote schoonheid.

Anthony Lurling verschalkte AZ-doelman Esteban met een subtiele stift, nadat Etienne Reijnen een voorzet van Milano Koenders slecht wegwerkte. AZ had binnen een kwartier antwoord op de voorsprong van NAC. Een hoekschop van Rasmus Elm werd binnengeschoten door Brett Holman. In de tweede helft zette AZ meer druk, maar ontbrak het de ploeg van Gertjan Verbeek aan scherpte. Met name Holman, die op slag van rust nog belangrijk was geweest met de gelijkmaker, dreigde uit te groeien tot schlemiel van de wedstrijd. De Australiër slaagde er voor vrijwel leeg doel niet in om de score naar 2-1 te tillen.

Tien minuten later kreeg Holman wederom een uitgelezen mogelijkheid op de 2-1, maar hij kon de kans niet verzilveren. NAC verdedigde de voorsprong en mocht met name doelman Jelle ten Rouwelaar dankbaar zijn dat het 1-1 bleef. Af en toe zag de ploeg kans om uit te breken. De formatie van trainer John Karelse wekte de indruk genoegen te nemen met een punt, maar stelde door druk te blijven zetten in de slotfase toch een overwinning veilig.

Milano Koenders maakte zichzelf onsterfelijk in Breda. Uit een hoekschop volleerde de voormalig AZ-speler de 2-1 binnen. AZ mocht de achterstand zichzelf verwijten, aangezien de ploeg zelf te weinig moeite deed om met drie punten naar Alkmaar terug te keren. AZ kroonde zich tot kampioen van de eerste seizoenshelft, maar zal met een kater de winterstop ingaan. Mocht PSV later op de middag van SC Heerenveen winnen, dan wordt het gat tussen de koploper en de Eindhovenaren verkleind naar slechts één punt. NAC staat tiende. Woensdag gaat AZ nog bij Ajax op bezoek in het bekertoernooi.